TeamBeeld: Maak een kunstwerk voor jouw team

Animal Test: Lekker kleien, lachen en met inhoud!

Tijdens een teamdag van de Politie hebben collega's samen een kunstwerk van klei gemaakt. In een workshop van 2,5 a 3 uur werden aan de hand van boetseeropdrachtjes de bouwstenen voor het kunstwerk gekleid.

 

Er was gekozen voor de workshop: Animal Test. Leuk, luchtig en met inhoud!

Iedereen maakte drie dieren die symbool staan voor bepaalde eigenschappen.

 

Tijdens een workshop is aan alle deelnemers driemaal gevraagd: “Als je morgen/overmorgen/de dag na overmorgen wakker zou worden als een dier, welk dier zou je dan willen zijn?” Als antwoord op deze vraag heeft iedereen drie dieren gekleid.

 

Natuurlijk hadden deze dieren en de volgorde waarin ze werden gekozen een symbolische betekenis: Het eerste dier staat voor het beeld dat men naar de buitenwereld toont, het masker dat wordt gedragen. Het tweede dier is het dier dat men zelf het liefste zou willen zijn, deze krachten of eigenschappen van dit dier verlangt men te bezitten. Het derde dier is het dier dat men daadwerkelijk is, deze krachten en eigenschappen zijn verweven met de natuur en het karakter van de persoon. 

 

Van alle dieren wordt een kunstwerk gemaakt. Dit is een treffende karakterschets van het team of de organisatie. De symboliek van alle dieren die worden uitgekozen is veelzeggend over de cultuur van het team of organisatie.

 

Hiervan wordt een artistieke analyse geschreven, deze wordt tijdens de onthulling gedeeld en samen met het kunstwerk overhandigd. Daarna krijgt het kunstwerk een mooi plekje op kantoor. 

Artistieke Analyse

Op 11 mei hebben de Kleiduifjes in samenwerking met medewerkers van de afdeling Analyse & Onderzoek een kunstwerk gemaakt.

 

Alle dieren die werden gekleid, zijn verwerkt in dit kunstwerk en vormt dus een interessante karakterschets met de verschillende eigenschappen van de afdeling, een totem voor de afdeling Analyse & Onderzoek. Laten we een analytische blik werpen op de samenstelling en de symbolische betekenis van de dieren in het kunstwerk.

 

Als eerste valt het op dat zowel de land als de lucht en de zee-dieren goed zijn vertegenwoordigt, wat duidt op een mooie balans tussen de verschillende karakters op de afdeling. Wat daarna opvalt is dat de dieren die in kuddes, troepen en scholen leven in de minderheid zijn en de solistische en onafhankelijke dieren in de meerderheid. Bijvoorbeeld: De honden en wolven leggen het af bij de hoeveelheid katachtigen die zijn gekleid.  

 

Dat men zich over het algemeen veilig en thuis voelt binnen deze afdeling is af te lezen aan het aantal vissen; “Als een vis in het water” en het grote aantal schildpadden en slakken die zijn gemaakt. Men voelt zich niet opgejaagd of gehaast om te presteren, maar neemt de tijd om de werkzaamheden met nauwkeurigheid uit te kunnen voeren. 

 

Opvallend is het aantal haaien, dolfijnen en orka’s; zij symboliseren het plezier om ergens op te jagen, dit doen zij met een enorme intelligentie en creativiteit, ze bezitten een groot vermogen om samen te werken. Deze intelligentie en creativiteit zie je ook terug bij het zeepaardje en de octopussen, waarbij de laatstgenoemde ook over het vermogen bezit om bijzondere verbanden te leggen en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.

 

Hoewel kleine zoogdieren over het algemeen geen favoriet zijn, lijken ze binnen jullie afdeling juist zeer geliefd! Muizen, spookdiertjes, koala’s, kleine aapjes, wasbeertjes, wombats, egels, eekhoorns, relmuizen, konijnen en de fenneks zijn goed vertegenwoordigt, wat duidt op het oog hebben voor detail en het belang inzien van de kleine dingen in het leven. De aanwezigheid van de kikkers staat symbool voor het kunnen maken van grote sprongen. 

 

Lieveheersbeestjes zijn niet eerder in zulke grote getallen weergegeven! Behalve dat dit natuurlijk geluksbrengers zijn die zorgen voor een goede uitkomst, wordt het lieveheersbeestje, in veel culturen en tradities, ook gezien als een bondgenoot die individuen door moeilijke tijden kan loodsen.

 

Ook mag het aantal olifanten mag niet onopgemerkt blijven! Dit duidt op kracht, stabiliteit en doorzettingsvermogen. Daarnaast hebben olifanten een buitengewoon geheugen en zullen zij iets of iemand niet snel vergeten.

 

Een zeer grote hoeveelheid vogels vonden hun vorm in de handen van de medewerkers van deze afdeling. Dit duidt op de aanwezigheid van een gevoel van vrijheid.

 

Vogels worden ook wel beschouwd als boodschappers van de spirituele wereld, van de ziel. Met name de zwaan met haar reinheid en zuiverheid is in staat om naar de zielenwereld af te reizen om boodschappen op te halen en weer terug te keren. Helemaal bovenop een uilenpaartje. Een uil is een krachtig teken van inzichten, wijsheid en transformatie. Daarnaast heeft een uil een scherpe intuïtie en kan zien wat in de duisternis verborgen is. 

 

De Kleiduifjes wenst de afdeling veel plezier met het ontdekken van alle dieren in deze totem, dat deze specifieke kwaliteiten, eigenschappen en krachten zich mogen manifesteren in de organisatie.