"Met Hand en Ziel" in het BovenIJ ziekenhuis

In opdracht van Art Poetry & Design stonden de Kleiduifjes tijdens de kerstmarkt in het BovenIJ Ziekenhuis met een nieuw concept: Met Hand en Ziel!

Alle medewerkers van het ziekenhuis maakten hun hand in klei en schreven hierop wat hun ‘bezield’ om dit werk te doen. De Kleiduifjes maakten van al deze handen een kunstwerk dat nu in het ziekenhuis hangt! 

Voorafgaand aan de kerstmarkt, is dit kunst-project naar de medewerkers  gecommuniceerd met flyers, die in het personeelsrestaurant lagen. Wij vroegen medewerkers om hierop te schrijven wat hen "bezielt" om hun werk te doen.

 

Ook is er een instructiefilmpje via het intra-net verspreid. Dit om bekendheid te verwerven en hiermee zoveel mogelijk deelname aan het project te genereren.

 

Artikel in stadskrant Echo van Amsterdam Noord
Artikel in stadskrant Echo van Amsterdam Noord

Het uiteindelijke kunstwerk vertelt het verhaal van de medewerkers van het BovenIJ ziekenhuis over de bezieling waarmee zij hun vak uitoefenen. Het toont onderlinge verbondenheid en maakt samenwerking zichtbaar.

 

Het is tot stand gekomen in samenwerking met medewerkers van dit ziekenhuis. Tijdens de kerstmarkt 2018 maakten zij hun hand in klei. Ook beschreven zij de passie waarmee ze hun werk doen. Van al die handen en woorden van bezieling is dit kunstwerk gemaakt.

 

Een kleine greep uit de meest voorkomende woorden op dit kunstwerk: Liefde, zorg, behulpzaamheid, samenwerken, aandacht, leven, dankbaarheid en een lach.

 

 

Hieronder een filmpje van het ophangen en onthullen van het kunstwerk:

Een paar zinnen uit het kunstwerk: “Zorg bieden die recht doet aan de persoon. Als iemand met een stralende lach de deur uitloopt. De passie voor de patiënt. Liefde voor het vak, passie voor de zorg. Bijdrage leveren aan de best mogelijke en adequate zorg. Het moment dat mensen reanimatie overleven blijft heel uniek.”

 

Alle handen samen zijn als één krachtige mandala. Samen dragen ze de patiënt, en stellen ze deze centraal. De figuur in het midden lijkt te stralen. Dit komt doordat deze wordt omringd door een mantra van woorden van passie en bezieling.

 

Concept en uitvoering door de Kleiduifjes, betrokken kunstenaars; Camile Smeets en Natasja Alers in opdracht van Art Poetry & Design voor het BovenIJ ziekenhuis.