Lotus UMCU

UMCU LOTUS

 

Dit kunstwerk is tot stand gekomen in samenwerking tussen de Kleiduifjes en medewerkers van het UMCU. Tijdens de kerstmarkt maakten zij hun hand in klei. Ook beschreven zij de passie waarmee ze hun werk doen. Dit kunstwerk is gemaakt van handen en woorden van bezieling. Het vertelt het verhaal van de medewerkers over de passie waarmee zij hun vak uitoefenen. Het toont onderlinge verbondenheid en maakt samenwerking zichtbaar.

 

Een kleine greep uit de beschrijvingen van de passie van de medewerkers: Centraal in het kunstwerk staat de tekst: “Ik adem het UMCU.” Deze uitspraak geeft er blijk van hoezeer de medewerkers hun roeping belichamen. Men vindt de glimlach van de patiënt belangrijk. Dienstbaar en van betekenis zijn. Goede samenwerking in een fijn team. Samen zijn we sterk en er trots op om onderdeel uit te maken van een groter geheel.

 

De handen in het kunstwerk vormen samen de bloem van een lotus. Hoewel deze plant in een moerasachtige bodem wortelt, zien de bladeren en de bloemen er nooit modderig uit. Omdat zij in alle schoonheid tevoorschijn komt uit modderige, donkere diepten wordt de lotus ook beschouwd als mogelijkheid voor de mens om een staat van reinheid te bereiken.

 

Vanuit het duister vindt de lotus haar weg naar het licht. Daarom is de lotus een symbool van zuiverheid. Het zelfreinigend vermogen van de bladeren wordt wel het lotuseffect genoemd. Dit lotuseffect is ook van kracht in het UMCU, waarin men ernaar streeft om ziekte te genezen. De patiënt door een donkere periode naar het licht te brengen.

 

Alle handen samen zijn als één krachtige mandala. Samen dragen ze de patiënt, en stellen ze deze centraal. De patiënt wordt omringd door een mantra van woorden van passie en bezieling.

 

De handen zijn als bloemblaadjes, die de gelaagdheid binnen de organisatie verbeelden. Het maakt de onderlinge verbondenheid van de medewerkers zichtbaar. Doordat eenieder zijn of haar functie uitoefent, krijgt dit organisme vorm en functioneert het.